Computer Programming MCQ's

Objective Questions Computer Programming

1)What is the mean of type casting?                    Ch-7
a. Conversion of the Data item
b. Conversion of variables
c. fixed the value of Data item
d. none
Ans :a

2) A nibble corresponds to                             Ch-2
a. 4 bits
b. 8 bits
c. 16 bits
d. 32 bits
Ans : a

3) Which one is not logical operator?                  Ch-2
a. &   
b. &&
c. ||   
d. !
Ans : a

4) Which one Keyword used to calling function back again and again? Ch-4
a. switch
b. goto
c. go back
d. return
Ans: d

5) What will be the output of the following statement ?    Ch-2

printf("%X%x%ci%x",11,10,'s',12);
a) error
b) basc
c) Bas94c
d) none of these
Ans :b

6)What will be the output of printf("\\n");                Ch-2
a. \n
b. \\n
c. error
d. none
Ans : a

7)What is the result of 16>>2?                             Ch-7
a. 4
b. 8
c. 3
d. 0
Ans : a

8)What will be the output of following program          Ch-2
#include<stdio.h>
void main()
{
char letter =`Z`;
printf("\n%c",letter);
}

a. Z
b. 90
c. Error
d. Garbage Value
Ans :a

9) What will be the result of the following code?       Ch-5
#define TRUE 0
while(TRUE)
{
    printf(“Wipro-BITS”);
}
printf(“BITS PILANI”);
a.Wipro-BITS
b.Nothing will be printed
c.BITS
d.BITS PILANI
Ans : d
10) What will be the output of following program        Ch-2
main()
{
    int x=5;
    printf(“%d,%d,%d\n”,x,x< <2,x>>2);
}
a. 5,19,1
b. 5,20,1
c. 5,21,1
d. 5,20,1
Ans : b

11). What will be the output of the following arithmetic expression ? Ch-2

5+3*2%10-8*6

a) -37
b) -42
c) -32
d) -28
Ans : a

12). What will be the output of the following statement ?   Ch-2

int a=10; printf("%d &i",a,10);

a) error
b) 10
c) 10 10
d) none of these
Ans : d

13) What will happen if in a C program you assign a value to an array element whose subscript exceeds the size of array?                 Ch-8
a. The element will be set to 0
b. The compiler would report an error
c. The program may crash if some important data gets overwritten
d. The array size would appropriately grow
Ans :c

14). What will be the output of the following statements ?         Ch-8

int x[4] = {1,2,3}; printf("%d %d %D",x[3],x[2],x[1]);

a) 03%D
b) 000
c) 032
d) 321
Ans : c

15) output ?
int testarray[3][2][2] = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12};
What value does testarray[2][1][0] in the sample code above contain? Ch-8

a) 11
b) 7
c) 5
d) 9
Ans : a

16) What is the output of this program?                            Ch-2
main()
{int a=-3;a=-a-a+a;printf("%d",a);
}
a. error
b. compilation failed
c. 3
d. none
Ans : c

17) How many time while loop will executed?                       Ch-6
int main()
{
    int j=1;
    while(j <= 255)
    {
        printf("%c %d\n", j, j);
        j++;
    }
    return 0;
}

a. error   
b. 255 times
c. 200 times
d. 250 times
Ans : b

18)output ?
  int z,x=5,y=-10,a=4,b=2;                                       Ch-2
  z=x++  - --y*b;
a.5
b.6
c.10
d.11
Ans: c

19)output ?                                                       Ch-2
   int a=10,b;
   b=a++ + ++a;
   printf(“%d,%d,%d,%d”,b,a++,a,++a);
a.12,10,11,13
b.22,10,11,13
c.22,11,11,11
d.22,13,13,13
Ans : d

20) What will be output when you will execute following c code?    Ch-4
#include<stdio.h>
void main(){
    int a=5,b=10,c=1;
    if(a&&b>c){
         printf("cquestionbank");
    }
    else{
         break;
    }
}

a. cquestionbank
b. It will print nothing
c. Run time error
d. Compilation error
Ans : d

21)What is the output?                                             Ch-4

void main()
{
   int a=10,b=20;
   char x=1,y=0;
   if(a,b,x,y)
   {
      printf("EXAM");
   }
}

a. XAM is printed
b.  exam is printed
c. Compiler Error
d. Nothing is printed
Ans : d

22)What will be the output                                  Ch-8,9
#include<stdio.h>
int main()
{
char arr[7]=”Network”;
printf(“%s”,arr);
return 0;
}
a.Network
b.N
c.Garbage value
d.Compilation error
Ans : c

23)What will be output of the following program             Ch-2
#include<stdio.h>
main()
{
int i=5,j;
j=++i+++i+++I;
printf(“%d %d”,I,j);
return 0;
}
a.7 21
b.8 21
c.7 24
d.8 24
Ans : d

24)What will be output of following c program               Ch-2,7
#include<stdio.h>
main()
{
int class = 150;
int public =25;
int private=30;
class = class>>private-public;
printf(“%d”,class);
}
a)1
b)2
c)4
d)Compilation error
Ans : c

25)What will be  output of c code                            Ch-2,5
#include<stdio.h>
int main()
{
int i=2,j=2;
while(i+1?—i:j++)
printf(“%d”,i)
return 0;
}
a)1
b)2
c)3
d)4
Ans : a

26) What will be output when you will execute following c code?  Ch-4
#include<stdio.h>
void main(){
    int a=100;
    if(a>10)
         printf("M.S. Dhoni");
    else if(a>20)
         printf("M.E.K Hussey");
    else if(a>30)
           printf("A.B. de villiers");
}

a.M.S. Dhoni
b.A. B. de Villiers
c.M.S. Dhoni M.E.K Hussey A.B. de Villiers
d.Compilation Error
Ans : a


27) What will be output when you will execute following c code?  Ch-4
#include<stdio.h>
void main(){
    int a=5,b=10;
    if(++a||++b)
         printf("%d  %d",a,b);
    else
         printf("John Terry");
}

a.5 10
b.6 11
c.6 10
d.5 11
Ans : c

28) What will be output when you will execute following c code? Ch-4
#include<stdio.h>
void main(){
    int a=5,b=10;
    if(++a||++b)
         printf("%d  %d",a,b);
    else
         printf("John Terry");
}

a.It will print Memento at one time
b.It will print Memento at three times
c. It will print Memento at ten times
d.It will print Memento at infinite times
Ans : d

29) what will be output when you will execute following c code? Ch-4
#include<stdio.h>
void main(){
     int const X=0;
     switch(5/4/3){
        case X:  printf("Clinton");
                  break;
        case X+1:printf("Gandhi");
                  break;
        case X+2:printf("Gates");
                  break;
        default: printf("run time error");
     } 
}

a.Clinton
b.Gandhi
c.Gates
d.Compilation error
Ans : d

30) What will be output when you will execute following c code? Ch-4
#include<stdio.h>
void main(){
    switch(5||2|1){
        case 3&2:printf("Anatomy of a Murder");
              break;
        case -~11:printf("Planet of Apes");
               break;
        case 6-3<<2:printf("The conversation");
               break;
    case 5>=5:printf("Shaun of the Dead");
     } 
}

a.Anatomy of Murder
b.Planet of Apes
c.The conversation
d.Compilation error
Ans: d

Comments

Popular Posts